Nieuws

Er zit beweging in!

Medio april van dit jaar heeft Hessel een spinoperatie ondergaan. Na een dikke 5 uur opereren zijn uit de beide bovenarmen een flinke hoeveelheid zenuwen gehaald (zo’n 70 per arm, elk dunner dan een haar) en die zijn naar de onderarm getransplanteerd. Het doel is om de vingers, die op dat moment nog geheel verlamd zijn, weer te kunnen openen en strekken. Er staat Hessel een behoorlijk karwei te wachten. Elke dag oefeningen doen, niet alleen fysiek, maar ook moeten de hersenen geactiveerd worden om die zenuwen aan te sturen (vraag me niet hoe het allemaal kan). Die zenuwen moeten twee kanten op gaan groeien, één kant zelfs ±7cm. De hersenen moeten daarbij de juiste bewegingen door gaan geven. Met circa 10 maanden zou er dan wat resultaat kunnen zijn. Maar de discipline om dagelijks te oefenen werpt vruchten af, want nu in de 7e maand is er al wat vooruitgang te zien! Super gewoon. De linkerhand wat meer dan rechts. Maar de vooruitgang is er. Heel bijzonder dat het allemaal kan. Dat hij straks zelf een stukje brood kan vastpakken, een bankpasje voor betaling of het knopje van een stoplicht in kan drukken. Dingen die voor ons heel gewoon zijn. Iedereen bedankt voor het meeleven en de belangstelling.