FAQ

Alle vragen beantwoord.
Op deze pagina verzamelen we de vragen die we vaker krijgen.

Wat is epilepsie?
Meer informatie over epilepsie staat op de pagina Epilepsie
Wat is een dwarslaesie?
Meer informatie over epilepsie staat op de pagina dwarslaesie
Kan ik een kaart sturen?
Altijd! Een kaartje doet iemand altijd goed als je weet dat er aan je gedacht wordt. Vraag het adres van Hessel via de contactpagina
Hoe doe ik een donatie?
Via de homepage. Via de QR code op de voorpagina of via whydonate. De verwerking geschiedt via Mollie en u kunt betalen met ideal.
Kan ik anoniem doneren?
Ja dat kan. U kunt een vinkje aan klikken waardoor uw donatie anoniem geschiedt.
Zitten er voor mij extra kosten aan de donatie?
Nee, buiten uw donatie zijn er geen kosten. Wel vraagt Whydonate of u wilt bijdragen in de kosten. Doneert u via d QR code dan wordt dit niet gevraagd. Ook worden er door derden, behalve de betaalprovider (€0,29 per transactie), voor Hessel geen kosten ingehouden.
Wat gebeurt er met mijn donatie?
Uw donatie wordt gebruikt voor de realisatie van woongelegenheid voor Hessel voorzien van faciliteiten die nodig zijn om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Op de pagina Nieuws kunt u volgen wat er gebeurt.
Wat als er meer binnenkomt?
Er kwam een vraag: ‘wat als er meer binnenkomt dan het doel’. Met alleen een uitbouw is Hessel er nog niet. Ook voor zijn vervoer is een speciale aangepaste bus nodig die maar voor een klein deel door de WMO vergoed wordt en ook tal van andere kosten. Er is door zijn korte arbeidsverleden ook slechts een zeer gering inkomen.
Autonome disregulatie?
De woorden autonome disregulatie komen voorbij in een van de berichten. Maar wat is dat nu eigenlijk?
Alle mensen met een hoge dwarslaesie (boven thoracaal 6 of een cervicale dwarslaesie) kunnen een plotselinge, heftige en levensbedreigende verhoging krijgen van hun bloeddruk. Dit staat bekend als een autonome dysregulatie (of autonome dysreflexie) en is een medische noodsituatie. Het kan ontstaan als het zenuwstelsel pijn- of ‘overstimulatie’ prikkels ontvangt vanuit het verlamde deel van het lichaam. De meest voorkomende prikkels die een dysregulatie veroorzaken, zijn prikkels vanuit een overvolle blaas of darmen. Het zenuwstelsel probeert hierop te antwoorden door je te laten zweten boven de laesie en de bloedvaten onder de laesie te laten samentrekken. Dit zorgt voor een plotselinge en snelle stijging van de bloeddruk. Het gevaarlijke aan deze situatie is dat de bloeddruk in de hersenen ook toeneemt en tot een hersenbloeding kan leiden. Daarom heeft Hessel hiervoor altijd standaard noodmedicatie in de buurt.
De WMO betaalt toch alles?
Er kwam een vraag: ‘ja, maar de WMO betaalt toch alles?’
Helaas is dat niet zo, de WMO betaald mee voor zover de gemeente het een adequate en betaalbare oplossing vindt. De rest zul je echt zelf moeten betalen. Ook is de bijdrage per gemeente enorm verschillend.